Nagy lapradiátor körkép

A lapradiátor előnyei

A lapradiátor a modern otthonok alapvető fűtési berendezése, amely a központi fűtési rendszerre rákötve a kazán által felmelegített víz vagy gáz hőenergiáját adja le a körülötte lévő levegőnek. Magának a radiátoros rendszernek, legyen szó lapradiátorról vagy hagyományos készülékről, szántalan előnyös tulajdonsága van. Az egyszerű használaton kívül könnyedén felszerelhető kiegészítő készülékekkel, így a fűtést gyors és praktikus szabályozással tehetjük hatékonyabbá és gazdaságosabbá. A lapradiátor széles kínálatának köszönhetően bármelyik helyiségbe könnyedén találunk megfelelő modellt. Lapos formai kialakításuknak hála helytakarékosak, könnyen tisztíthatók és függőleges bordázottságuknak köszönhetően nagy fűtőfelületet biztosítanak. Meghibásodás esetén pedig szakember segítségével könnyedén orvosolható a baj.

A lapradiátor a hőenergiát hősugárzás útján adja le, nem pedig konvenció, vagyis hőáramlás által. A forró víz, miközben áthalad a készüléken, átadja a hőt az anyagának, az pedig a vele közvetlenül érintkező levegőrészecskéket melegíti fel. A felmelegedő levegő felfelé száll, így folyamatosan kering és ezzel biztosítva a fokozatos felmelegedést a helyiségben.

A lapradiátor különböző árkategóriákba esik. Márkától és modelltől függően lehet alacsonyabb vagy magasabb. Ez elsősorban a fűtési teljesítményüktől, vagyis a méretüktől és a konvektorok számától függ. Minél kisebb és minél kevesebb konvektorból áll, az ára annál kedvezőbb. Ennek ellenére az elsődleges szempont mindig a megfelelő hőteljesítmény legyen.

A lapradiátor felszerelése

A lapradiátor csomagolása tartalmazza a fali tartókonzolokat, csavarokat, tipliket, amelyek a fali rögzítéshez szükségesek. A lapradiátorok felszerelését természetesen érdemes szakemberre bízni, amellyel megelőzhetjük a későbbi problémákat, de hatalmas segítéség, hogy a gyártók minden szükséges kiegészítőt biztosítanak a számunkra. Egyáltalán nem mindegy, hogy a radiátor hova kerül, és milyen magasságba lesz telepítve. A teljesítményét nagyon sok tényező befolyásolhatja és a hozzá nem értés ellenünk dolgozik. A radiátorok elhelyezésénél fontos szempont, hogy a radiátor felől a levegő jól áramoljon a helyiség többi részébe. A radiátor a levegőt melegíti fel, és megfelelő áramlás esetén hamarabb fűt, mint egy rossz helyre rakott társa.

Milyen lapradiátor kerüljön a szobába?

Egy valamire való eladó pontosan tudja, milyen lapradiátorra van szüksége, amint megadja neki a szoba paramétereit és a kazán típusát. A Ventil oldalán, https://www.ventil.hu/acellemez-lapradiator kategória alatt számos hasznos információt talál a lehetőségeiről. Szakember segítségét mindenképp érdemes kikérni, mielőtt lapradiátor vásárlásra adnánk a fejünket, hogy maximalizálhatjuk a teljesítmény a lehető leggazdaságosabb módon. Mindig az egyéni igényektől függ, hogy melyik a legelőnyösebb készülék valaki számára. Nincsen általános legjobb. Gyártónként eltérőek a lapradiátorok teljesítményei és felépítésük. Előfordulhat, hogy olyan rendszerünk rendelkezünk, amelyek csak elektromos lapradiátorok beépítésére alkalmas. Mindezek laikusként nem egyértelműek a kezdő építkező, felújítók számára. 

A lapradiátor karbantartása

A rendszeres és szakszerű karbantartással biztosak lehetünk benne, hogy fűtésrendszerünk hosszú évekig megfelelően fog működni. Nem csak a teljesítményt tartjuk szinten, de hosszútávon pénzt is spórolunk vele. Amennyiben a lapradiátor teteje és széle melegszik fel, középen és alul pedig alig, vagy egyáltalán nem, akkor eljött az ideje, hogy szakember segítségével kimossuk a radiátorainkat.  Ezek az úgynevezett iszaposodásnak a jelei. Ha a lapradiátor különös, bugyogó hangot ad ki, akkor jó okkal gondoljuk azt, hogy a rendszerben felgyülemlett némi oxigén és a légbuborékok akadályozzák a rendszer hőáramlását. Emiatt időről-időre érdemes légtelenítettni a készülékeinket, így a víz zavartalanul keringhet tovább. A levegő azért is veszélyes, mert a vízzel együtt korróziót okozhat, ami akár a lapradiátor lyukadásához is vezethet. Ha nem is lyukad ki, akkor is sok problémát tud okozni. A korróziós törmelék eltömítheti a radiátort és a csöveket, ami drasztikusan csökkentheti a hatásfokot. Ha a problémát nem orvosoljuk időben, akkor a keringető szivattyú és a kazán is tönkremehet. A rendszerben jelentkező problémák a számlákon is megmutatkoznak. Javíthatunk a helyzeten, ha rendszeresen ellenőrizzük a készülékek állapotát, szükség esetén karbantartási adalékanyagokat is bevethetünk, mint a vízkőmentesítő, iszapeltávolító, inhibitor, amelyek segítenek a különböző vegyi folyamatok képződésének megakadályozásában. Univerzális tisztítószerrel meggátolhatjuk, hogy lapradiátorunkban lerakódjon a forrasztószert maradvány, zsír, olajos szennyeződések, iszap és az összeszereléskor keletkező törmelék. A lapradiátort kívülről is tisztán kell tartani. Mindig töröljük le a rárakodó port. Ehhez elég a langyos, szappanos víz, vagy egy mikrószálas törlőkendő.