Idén is adózunk: KATA bevallás 2021

A KATA bevallás 2021 menetéről és az adó formáról röviden

Valószínűleg a legtöbbünk számára nem teljesen ismeretlen a KATA adózás rendszere. Maga az adózási forma egyéni kisvállalkozók számára elérhető alternatíva, amit akkor éri meg igénybe venni, ha a vállalkozás évi bevétele nem haladja meg a maximum 12.000.000 forintot. Amennyiben meghaladná nem vehető igénybe, de valójában akkor ez a legkedvezőbb opció, ha 8.000.000 forint alatt van az évi átlag bevitel.

Mint tudjuk, lassan időszerűvé válik az adóbevallások elkészítése. Érdemes tudni, hogy a KATA bevallás 2021as években milyen követelményekkel állt elő vagy esetlegesen miben változott az ezt megelőző évekhez képest a menete a folyamatnak. Az alábbiakban ebbe szeretnék egy kisebbfajta betekintést nyújtani.

A KATA adózásról illetve a KATA bevallás 2021-ról úgy általában

Amennyiben kicsit jártasabbak vagyunk az adózási formák világában, valószínűleg már akár csak futóan, akár már részletesebben halhattunk a Kata adózási rendszerről. A Kata adózás röviden, és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozók vehetnek igénybe. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent, amelyet a NAV irányába kell, bejelenti. Fontos tisztában lenni azzal, hogy bármennyire is előnyös alternatívának tűnik az adott adózási rendszer, mégsem feltétlen olyan kedvező mindenki számára. Érdemes tudni, hogy attól függetlenül, hogy valaki a KATA adózási formát választja elsődleges adózási formaként, emellett még más jellegű adót is kiválthat. Általánosságban ez havonta 50.000 forint amennyiben főállású vállalkozók vagyunk, viszont amennyiben nem főállású vállalkozók vagyunk akkor mindössze 25.000 forint hónaponként a fizetendő tételes adó. Azonban fontos azt a kérdéskört is tisztázni, hogy ki az, aki nem főállású adózó, ezek általában vállalkozók, aki minimálisan heti 36 órás munkaviszonyban áll. Ezzel szemben fontos tudnunk, hogy a nappali tagozatos oktatásban részt vevő személyek nem minősülnek főállású adózónak. Aki nem tartozik a főállású adózók körébe annak kizárólag havi 25.000 az adó kötelezettsége.

A KATA bevallás 2021-as elkészítése tömören

A KATA 2021-es bevallást közvetlenül webes felületen tölthető ki. Ezen a felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, a hosszabb távú tárolása, illetve szintén online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is.

A tavalyi évről 2021. február 25-ig benyújtandó 20KATA mellett a 21KATA nyomtatványnak is van már az interneten online verziója, így az év közben a KATA- alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadására is van lehetőség.

Véleményem szerint kis vállalkozóknak abszolút megéri a KATA adózási forma megtartása, hiszen számukra ez abszolút kedvező és egyben nagyon ideális megoldás is. Míg a nagyobb éves bevétellel rendelkező társaik számára ez az alternatíva abszolút nem ideális, hiszen irreálisan magas áfa-t kellene fizetniük az adott esetben. Úgyhogy véleményem szerint csak olyan kisvállalkozóknak éri meg ilyen jellegű adózási formát választania, akiknek az éves bevételük kevesebb, mint 8.000.000 forint. Az adóbevallások határidejének az egyre inkább való közeledtével érdemes átböngészni a KATA bevallás 2021- es verzióját. Illetve szerintem szintén hasznos lehet végig követni az online útmutatásokat magára az KATA bevallás 2021-s elkészítésére összpontosítva. Akit esetleg bővebben érdekelne a KATA adózás, az látogasson el https://oktatas.katasleszek.hu/kata-bevallas/ mellékelten linkelt weboldalára, ahol garantáltan minden esetlegesen felmerülő kérdésére választ lehet találni.

A KATA bevallás 2021-ben sem is olyan ijesztő

Aki életében először áll neki a KATA bevallásnak 2021-ben, nem kell, cseppet sem megszeppenjen, nem lehetetlen. Persze, sokan alkalmazottként kezdik, ahol is az állam, jobban mondva a NAV, megteszi nekünk azt a szívességet, hogy kitölti előre az adóbevallást. Tegye mindenki szívére a kezét: valaha megnézted, hogy valójában, mit okézol le? Mert szerintem sokan nem. Ha egyszer is szükséges volt saját kezűleg csinálnod az adóbevallást, szembesülhettél vele, hogy a sok rubrika 70% nem rád vonatkozik, hanem olyan speciális esetekre, amik ott kell, legyenek, hátha egyszer kell, de leginkább kivételekre vonatkoznak. A KATA bevallás 2021, ahogy 2020 évében és remélhetőleg a későbbiek folyamán is, pont ugyanennyire bonyolult. A legtöbb rész azért van, hogy ha szükség lenne rá, legyen, de egy átlagos, nem kirívó év után a nagyjára egyáltalán nem lesz szükségünk.