Amikor az autó kárrendezésére kerül a sor

Avagy mit tegyünk, amikor az autó kárrendezéséről van szó

Talán mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor az autó kárrendezése lesz a következő nem várt fordulat. Persze mindannyian úgy állunk neki vezetni, hogy majd soha nem lesz balesetünk, óvatosan fogunk vezetni, mindig betartjuk a szabályokat és kerüljük az őrült sofőröket. Az élet sajnos nem mindig ilyen egyszerű azonban. Vezetni sokszor nehéz, az útnak pedig mindig valami baja van. Rosszminőségű, csúszik, nem abba az irányba megy, ahogy gondoltuk. Amikor pedig minden klappolna, akkor jön a többi autós és el is rontják az egészet, hiszen csak mi tudunk vezetni, a többi vagy csiga vagy őrült gyorshajtó. Na de térjünk is a lényegre. Az autóval rengeteg dolog történhet, a hétköznapi kis jégen megcsúszástól egészen a karambolig, az autó kárrendezése mindenképpen végbe kell, hogy menjen. Csak hát, az ember nem készült fel, hogyan is lehetne ezt a helyzetet orvosolni, úgyhogy egy rövid gyorstalpaló fog a dologról következni

Mikor történhet az autó kárrendezése

A cégeket általában hétköznapi munkaidőben lehet értesíteni telefonon, de sok helyen már online kárbejelntő rendszert is működtetnek, ami azért olyan szuper, mert így a hét minden napján és órájában be tudjuk jelenteni az adott kárt. Ami még fontos persze, hogy legyen egy hely, ahol az autó kárbejelentésének egy másik fontos mozzanata, a szemrevételezés fog történni. Ez lényegében annyit jelent, hogy mi felkeressük a céget az adott problémával, majd onnan valaki jelentkezni fog néhány órával később, hogy kijönne megnézni a járművet munkaidőben. Mire ez a személy odaér a megbeszélt helyre, legyen nálunk minden fontos irat. Olyanra gondolok, mint a személyi, a vezetői engedély, az autó biztosításáról befizetett csekk bizonylata, akár a forgalmi is meg. Na most van egy kárbejelentő lap, amit érdemes lehet kitölteni már azelőtt, hogy egyáltalán kiér ez a személy, így neki csak át kell futnia az egészet, mielőtt jegyzőkönyvet készítene. Készüljünk fel, lehet, hogy nem lesz egy sima menet a dolog. Ugyanis az észrevételezésben azt is meg kell állapítani, hogy az autó kárbejelentésébe mely sérülések kerüljenek bele, tehát melyek tartoznak az adott eseményhez, és melyek olyanok, amik korábban keletkeztek. Megnézi még az adott alvázszámot is a kiküldött személy és ír egy teljes körű jegyzőkönyvet az esetről, úgyhogy tényleg ne csak néhány perc munkára számítsunk, amikor ez történik. És hát csak ezután kerülhet még sor az autó javítására. Már amennyiben nem totálkárról beszélünk. Ez nem csak akkor lehet, hogyha az autónk már csak egy szardíniás dobozban is elférne, hanem pusztán annyit, érdemes-e egyáltalán javítani. Ha mondjuk gazdaságosabb egy teljesen új autóba fektetnünk, mint ezen teljes átalakítást végezni, akkor már totálkárt állapíthatnak meg. Ilyen azonban nem annyira sűrűn van, hogy komolyabban aggódjunk miatta.

Mi a végső lépés az autó kárrendezés folyamatában?

Természetesen a kifizetés. Mind a javításnál, mind a totálkár bekövetkeztével számíthatunk anyagi támogatásra. Utóbbi esetében, hogyha az autó jelen időpontbeli összegéből kivonjuk a totálkár után megmaradt értékkel, meg is kaphatjuk az autó kárrendezés során várható összeget. Ehhez természetesen szakértő véleménye szükséges. A másik esetben pedig visszakapjuk majd újonnan az autónkat, hiszen még lehetőség van a javításra. Úgyhogy itt vagy közvetlenül mi kapjuk az összeget, vagy egyenesen a javítást végző szervezet vagy személy.

Az autó kárrendezés hasznosságáról

Néhány szót ejtenék még az autó kárrendezés előnyeiről még. A saját, biztosítás nélküli autónkat ugyanis személyesen kellene javíttatnunk, amely igencsak sok pénz lenne. Biztosítást meg ugye kötelező kötni egyébként is minden autóra, hiszen anélkül el sem indulhatunk. Nem feltétlenül rossz rendszer ez azonban, hiszen, ha nagyobb kárról van szó, akkor is meg tudjuk javíttatni a kocsinkat, hogyha a fizetésünk azt nem engedné meg egyéb esetben. Úgyhogy szerintem egy nagyon jó és hasznos rendszer ez így, szerintem tényleg jól meg van oldva profi módon itt minden. Természetesen igyekezzünk azért nem rögtön karambollal indítani, ahogy megvettük az első saját autónkat, azért nem kell kétségbe esnünk, hogyha mégis valami történik a kocsival, hiszen az autó kárrendezése egy jól működő rendszer. Így tehát nyugodt szívvel fekhet le ma minden vezető, ráérnek ezen akkor gondolkozni igazából, hogyha véletlenül megtörténik a baj. Ha pedig jobban bele szeretnénk magunkat ásni a témába, és bővebb információt megtudni arról, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak mind a károsultnak, mind a kár okozójának, akkor itt egy oldal, amelyet feltétlenül böngésszünk át, mielőtt még először kocsiba ülünk, hiszen érdemes ezeket a dolgokat már csak a biztonság kedvéért is észben tartani. Az oldal tehát az alábbi linken található az autó kárrendezésről: https://www.hasznoshirek.hu/?module=news&action=show&nid=27719. Remélem, segíteni fog majd jobban megérteni ezt az egészet, ami olyan sok embernek fejtörést okoz, pedig valójában annyira nem bonyolult ez a dolog.