A plotter vásárlás

Avagy van-e szükségünk a plotterre vagy sem

Sokan feltehetik maguknak a kérdést: vajon mi a különbség a plotter és egy átlagos nyomtató között. Ami azt illeti, nem is egyszer láttam ezt a kérdést különböző oldalakon feltéve. A válasz pedig igen egyszerű és bonyolult egyszerre, mondhatnánk a nyomtató és a plotter között ég és föld a különbség. Habár rendeltetésüket nézve valahol mégis ugyanaz lenne a feladatuk: egy adott digitalizált képet vagy ábrát kézzel fogható nyomtatványba átkonvertálni. Ha pedig már itt tartunk, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerkedjünk a cikk névadójával, a plotterrel.

Mi az a plotter?

A plotter más néven rajzgép. Egy olyan speciális eszköz, amelynek segítséggel műszaki rajzokat lehet például előállítani. Miért olyan jó ez? Ez a rajzgép, vagyis a plotter kifejezetten olyan szakmáknak lehet hűséges segítőtársa és kiegészítője, amelyeknek nem elég jó az, amit egy egyszerű nyomtató lenne képes előállítani. Ilyen például a mérnökszakma. Hiszen a műszaki rajzokat pontosan, jó minőségben kell papírra vetni, ráadásul legtöbbször nem A4-es papírról beszélünk, amikor ezekre a műszaki rajzokra gondolunk. A plotter tehát igen hasznos lehet, hogyha ilyesfajta elvárásaink vannak a készítendő papírokkal szemben. Már konkrétan a gép működése sem ugyanolyan, mint egy nyomtatóé, hiszen ez az eszköz két mozgó tollal rajzolja meg a képet, amelyek egymásra merőleges sínre vannak helyezve. Lényegében tehát tényleg egy rajzgépről beszélünk, amely a lehető legpontosabb képet képes létrehozni. Természetesen nem kell arra gondolnunk, hogy ez egy elavult technika lenne és csak fekete-fehér képeket lehet vele létrehozni, mivel nincs is így, természetesen a plotterbe helyezett tollak egyaránt lehetnek feketék és színesek is. Illetve nem csak tollal dolgozhatunk esetükben, hanem ceruzával is, így a későbbi javítása lehetősége természetesen mindig fennáll. Természetesen nem lehet minden ilyen egyszerű. Ha például tömörebb rajzra vagy képre lenne szükségünk, a ceruza vagy a toll vonalvastagságán nem tudunk változtatni, így gyakorlatilag a gépnek a vastagabb vonalakat mind-mind satírozással kell létrehoznia. Ha pedig már eddig is a nyomtatókhoz hasonlítottuk a plottereket, akkor itt az ide még egy kis közös vonásnak: mind a nyomtatókat, mind a plottereket tintasugaras fej használatával irányítják (habár a nyomtatóknál ebben az esetben több lehetőségünk is van ugye). Előnye viszont a plotternek a mérete, ugyanis már egészen az A0-s papírmérettől kezdve használhatjuk grafikai megjelenítésre ezt a szuper eszközt.

Honnan szerezzük be a plottert?

Létezik egy oldal, amely nem más, mint a Terc.hu, az építőipar legnagyobb segítsége talán. Megtalálhatunk itt számos dolgot, amely ezzel kapcsolatos. Kiváltképp ajánlom az irodalmi részlegét mindenkinek, aki az építőipari szakmában dolgozik, de még azoknak is, akik csak érdeklődnek az egyes korok művészeti megvalósításai iránt, illetve szeretnek barkácsolni. Szerintem nem fognak csalódni, mindenki számára érdekes példányokat ad ki ez a kiadó. De visszakanyarodva a témára, a Terc.hu-n mindenféle hasznos segítség található az építészeti szakmához. Ezek egyike lenne éppen az, hogy plottereket árulnak, ráadásul nagyon jókat. Az árukat tekintve rendkívül gazdaságosak. Elismerem, nem két forintba fog kerülni számunkra beruházni egy plotterre, azonban hogyha tényleg szükségünk van rá a munkánk miatt és pénzt és fáradtságot szeretnénk megspórolni magunknak azzal, hogy nem egy nyomdában vagy saját kézzel próbáljuk megvalósítani a terveinket, akkor viszont tényleg érdemes lesz befektetni egy plotter megvásárlásába. Szerintem nem fog az oldal csalódást okozni, hiszen a Terc megbízható, szakmailag is elismert oldal, amely tényleg csak az építőipart szeretné segíteni és azzal foglalkozni.

Van-e a plotternél fejlettebb grafikai eszköz?

Egyelőre azt mondanám nincs, így tehát a műszaki rajzokat, terveket érdemes lehet valóban ezzel készíteni el és befektetni. Ha pedig már a nyomtatásnál tartottunk, érdekes lehet megemlíteni a 3D technikát is. Hiszen ma már minden vagy okos vagy 3D, de nem is ez a lényeg, ugyanis a 3D nyomtató segítségével nemsokára talán már kész házakat is létre fogunk tudni hozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy többé nem lesz szükségünk a plotterre, hiszen az egyik a tervezés, a másik a megvalósítás korszakában találkozik az építőiparral. Amennyiben mégis érdekelne minket ez a 3D-s lehetőség, akkor belinkelek egy cikket, amely bővebben kifejti a témát. Remélem, mindenki számára olyan érdekes lesz, ahogy számomra is. A világ hihetetlen gyorsasággal fejlődik, lassan már a földből is lakások fognak kinőni, akár napok alatt. Ha pedig lépést szeretnénk tartani ezzel a rohamosfejlődéssel, akkor nincs választásunk, olvasnunk kell a híreket és folyamatosan tájékozódni a lehetőséginkről. Szerintem ez egy remek kezdet ehhez a lépéshez az életünkben.

Úgyhogy mindenkinek sok sikert és kitartást a plotter vásárláshoz és használatához, szerintem nem fogjuk megbánni ezt a döntést sem.