A kutyatáp, olyan, mint a gyerek étkeztetés

Kutyatáp = gyerekmenü: miért is mondom ezt?

Az első blikkre mindenkinek azonnal beugrik, hogy a gazdik hajlamosak gyerekükként kezelni a kutyájukat. Ezzel valójában az égvilágon semmi baj nincs, hiszen tényleg felelősséggel tartozunk értük. Ez a felelősség pedig arra is kiterjed, hogy mit esznek, jobban mondva, hogy milyen kutyatáp kerül eléjük. Először is szögezzük le, hogy nagyjából 90%ban, amit a kutyánk elfogyaszt, mi adtuk neki – egy-két papucsot, mókustetemet leszámítva. Nagyjából, mint a gyerekeknél. És ahogy a gyerekek esetében, a gyártók igyekeznek mindenféle marketing trükkökkel eladni nekik rajtunk, avagy rajtuk keresztül a termékeiket. Amit gyerekeknek gyártanak, az színes, dinoszauroszos vagy csillámos, de az is lehet, hogy a szülő lelkére próbál hatni, elvégre csecsemőknek és totyogósoknak is gyártanak adidas cipőt. Minek? Na azért mondom, hogy a kutyatáp ugyanaz a kategória, mint a menza, vagy a gyerekek étkeztetése, mert ez a lélekre hatás bizony itt is működik.

Kutyatáp eladási trükkök

Gondoljuk csak végig, fontos-e, hogy a száraz kutyatáp színes legyen? Hogy legyen benne zöld, meg narancs, meg barna falat? Hát a kutyád bizony színvak, úgyhogy neki marhára mindegy. Azt meg ne gondold, hogy azért ilyen színű, mert annyi snidling vagy répa lenne benne.. Ez színezék. Kinek van erre szüksége? Neked, aki megveszed, mert ránézel, és azt gondolod, milyen jó vagy a kutyádhoz, hogy ilyen változatos kutyatápot adtál neki. Hovatovább: kell a kutyatápnak csont alakúnak lennie? Nagyon aranyos, persze, de teljességgel fölösleges ez is, és egy újabb módszer arra, hogy a gazdi szíve ellágyuljon, pénztárcája megnyíljon. Hovatovább, lehet-e kiváló minőségű egy eledel attól, hogy nincs vidám és cuki kutyakép a csomagolásán? Lehet.

Kutyatáp teszt: gondold át, mit is tesztelsz!

Számos módszer létezik tehát arra, hogy a lelkedre hassanak, de persze a kutyára is megpróbálnak. Mert az a kutyatáp milyen illatos, milyen ízletes! Persze, nem utolsó szempont, hogy egyáltalán szereti-e a kutyánk az elé tett ételt, mert ha nem, akkor eleve meg se eszi. De őszintén, melyik tinédzser ne rendelne mindennap pizzát és inna mellé kólát, ha őt kérdeznénk? A kutyánk is legszívesebben azt eszi, aminek a legjobb az íze. Ez pedig nem feltétlenül a szervezetének legmegfelelőbb, egészségére legjobb választás.

Éppen ezért tartom a kutyatáp teszteket butaságnak. Nagyon divatos megrendezni egy-egy ilyen szereplést, ahol nagy kiszerelésű kutyatáp A és B versenyez egymással abban, hogy a kutya melyiket kezdi előbb enni és melyiket eszi meg teljesen. Szerintem ez már annyiból is sántít, hogy rengeteg olyan kutya van, aki addig eszik, amíg ételt lát maga előtt, szóval ott sokra nem megyünk ezzel. Másfelől a kutya választása nem feltétlenül jelzi, hogy melyiknek van a legjótékonyabb hatása.

Hogyan válasszunk akkor mégis megfelelő kutyatápot?

Őszintén? Nincs könnyű megoldás. Ezt jó lenne, ha a fejünkbe vernénk. Felelősséget vállaltunk egy élőlényért, nem tekinthetjük nyűgnek az egészségét, amit majd elintézünk pont olyan könnyeden, mint ahogy csatornát váltunk. Nem, ez fontos, nagyobb horderejű döntés és nem egy 10 perce google keresés után leszünk annyira okosak, hogy tudjuk a választ.

Arra akarok kilyukadni, hogy nem lehet annyival megúszni, hogy ó, nem tudom, mi kell neki, de a drága biztosan nem a legrosszabb megoldás. Ez az út vezet a prémium brit kutyatáp polchoz. Lehet, hogy ez a jó választás. De csak azért, mert drága, még nem lesz biztosan jó. Az állatorvosi kamara ajánlása már valamivel jobb, de itt sem elég az, hogy dejó, ott a pecsét, már veszem is. Mert ebben az esetben meg nagyon fontos a kategória. Kicsit kutya, nagy kutya, fiatal, öreg, diétás? Ha hozzáértők rakták össze, nem mindegy. Ilyen jó minőségű kutyatáp választék a Petnet kínálatában is megtalálható például.

A kutyatáp választó hátulütője

Na persze ezt a gyakorlatot aztán lemásolta sok kereskedelmi gyártó is. Ami egy szakmai megfontolás alapján kitalált elkülönítés volt, hirtelen marketing fogássá vált, már addig a nevetséges szintig fajulva, hogy van, aki konkrét fajtánként csomagol. Hát, hány kutyafajta van a világon, kérem? És vajon mennyiben különbözik az, ami a csomagolásban van? Mert sok esetben semennyire.

Erre a gondolatmenetre épül rá néhány oldal kutyatáp választó funkciója. Ahol már tíznél több választási lehetőséged van, ott igenis indokolt egy kis segítség, mielőtt elvesznél a tömegben. De ha végigmész egy-egy ilyen kérdéssoron, valójában semmi lényegeset nem tudsz meg a termékről, csak azt, ami hatalmas betűkkel a csomagoláson is rajta van.

Kutyatáp rendelés olcsón és egészségesen!

Na és akkor a nagy titok: olvasd el az összetevőket! Ott van szinte minden, amire szükséged van. Persze a kölyökkutyádnak ne adj szoptatós szukáknak gyártott kaját, de azt a kérdést, hogy mennyire minőségi a táp maga, segít 80%-ban eldönteni, hogy miből áll. 10% húskészítmény? Dobod el, de rögtön! Húskészítmény? Így hívják gyűjtő néven a mindenféle iparilag megmaradt állati eredetű dolgot a ledarált porctól a belsőségekig. Színhús legyen, nyersrost, nyersfehérje! Ezeknek is van egy ideális aránya, ezt könnyen megtalálni online és a termékek összetevőit is kényelmesen el tudod online olvasgatni. Éppen ezért javasoltam a fenti weboldalt is, mert így könnyen, egy helyről tudsz intézni mindent.